Difacto

duurzame inzetbaarheid in de praktijk

Net ontvangen via whatsapp: Vandaag wéér een artikel, nu in NRC: Zo’n vijftig vrouwen melden ongewenst gedrag bij Formule 1 in Zandvoort

Vrouwen zeggen te zijn betast op de borsten, billen en buik of ongevraagd gezoend op de mond. Ook zijn vrouwen lastig gevallen met opmerkingen als „kijk niet zo chagrijnig, volgens mij moet je gewoon hard genomen worden” of „ik loop even achter je langs maar ik stop er wel wat in bij je”.

Ook hebben zo’n tien mannen zich bij Formule 1 Vrouwen gemeld die soortgelijke incidenten in Zandvoort zagen gebeuren. Ze zeggen zich te schamen omdat ze niet hebben ingegrepen, vertelt Tillemans.

Andere mannen berichtten haar om te zeggen dat vrouwen „niet moeten zeiken” en dat dit gedrag „erbij hoort”. Tillemans zegt de vrouwen die zich bij haar melden aan te moedigen om aangifte te doen. Tot nu toe heeft niemand dat naar haar weten gedaan.

De organisatie van de Grand Prix laat desgevraagd aan NRC weten „ongewenst en intimiderend gedrag” niet te tolereren. „Elk incident is er een te veel. We doen er alles aan om al onze bezoekers een veilig en plezierig verblijf te laten beleven.” Via het SOS-noodnummer dat de organisatie toont op de grote schermen is slechts één melding binnengekomen van ongewenst gedrag, zegt de organisatie, die nu wil evalueren in hoeverre de huidige veiligheidsprotocollen voldoende hebben gewerkt.

In het artikel van gisteren op NU.nl weten we dat het bereik op het circuit niet goed was om gebruik te maken van een telefoonnummer, en dat de beveiligers de melders doorverwees naar de politie buiten het circuit.

De hoogste tijd om ook op het circuit van Zandvoort te werken aan een psychosociale veiligheid!

De afgelopen maanden hebben we trainingen ontwikkeld en gegeven bij koplopers als het gaat om het creëren van een psychosociale veiligheid op de werkvloer.

Het is namelijk niet het beschikbaar stellen van een telefoonnummer in een omgeving waar slecht bereik is dat grensoverschrijdend gedrag gaat stoppen. Of binnen een organisatie het beschikbaar stellen van een vertrouwenspersoon.

Het zijn de mensen op de werkvloer zelf. De mensen die de organisatie kennen, laagdrempelig benaderbaar zijn en willen leren hoe zij als vertrouwens-collega een cruciale rol kunnen hebben.

Difacto

Monique van Heck

Daalakkersweg 2.188

5641 JA Eindhoven

monique.van.heck@difacto.nl

06 – 515 33 660

CONTACT

Heb je nog niet gevonden wat je zoekt?

Of wil je om een andere reden graag contact per mail, whatsapp, telefoon of live?

Laat het me weten via het formulier hiernaast.

Je kan uiteraard ook altijd zelf contact opnemen.

Mocht ik niet direct bereikbaar zijn, werkt een app het beste. Ik bel je z.s.m. terug of laat je weten wanneer ik kan terugbellen.

 

 

MEER WETEN?

15 + 15 =